Saturday, April 28, 2018

Je Uhlíkové Datování Špatně

Radiokarbonové datování - Wikipedie

To bylo prokázáno v roce 1970 experiment spustit Britské Muzeum radiokarbonové laboratoře, v nichž týdenní měření byly pořízeny na stejném vzorku za šest měsíců. Kovový hrob zboží, například, nemůže být radiokarbonové ze dne, ale mohou být nalezeny v hrobu s rakví, dřevěné uhlí, nebo jiný materiál, který lze předpokládat, že byly uloženy ve stejnou dobu. To je pravděpodobně proto, že čím větší plocha oceánu na jižní polokouli znamená, že tam je více uhlíku vyměňovány mezi oceánem a atmosférou než na severu. Tento výsledek byl srgb, jako třeba pro kalibraci radiokarbonového věkových kategorií nebyl dosud objasněn. Starší vzorek je, tím méně 14 C tam má být detekován, a protože poločas 14 C (doba, po které poloviny daný vzorek bude mít zkažené) je o 5,730 let, nejstarší datum, který může být spolehlivě měřen pomocí tohoto procesu datum asi před 50 000 lety, i když zvláštní metody přípravy občas umožňují přesné analýzy starších vzorků. Jiné materiály mohou představovat stejný problém: například, asfalt je známo, že byly použity některé Neolitické komunity vodotěsné koše; asfalt je radiokarbonové stáří bude větší, než je měřitelné v laboratoři, bez ohledu na skutečný věk kontextu, takže testování koš materiál bude dávat zavádějící věku, pokud péče není přijata. Soulad s těmito raných dokumentů, a aby se zabránilo riziku dvojité korekce pro chyby přiřazení nesprávné přípony half-life, radiokarbonové věkových kategorií jsou stále počítá s použitím nesprávné half-life hodnota. Čítače jsou obklopeny olova nebo oceli stínění, k odstranění pozadí záření a ke snížení výskytu kosmického záření. Různé prvky z uhlíkových výměna nádrže se liší v tom, kolik uhlíku mají ukládat, a jak dlouho to trvá pro 14 C generované kosmického záření plně míchat s nimi. V roce 1990 vzorků byly testovány s AMS, poddajný (srgb) data od 11,640 BP 11,800 BP, a to jak se standardní chybou 160 let. Další komplikace pocházejí ze spalování fosilních paliv jako je uhlí a ropa, a z nadzemní jaderné testy v letech 1950 a 1960. Příchodem radiokarbonové datování může dokonce vedly k lepší terénní metody v archeologii, protože lepší záznam dat vede k pevnější asociace objektů se vzorky, které mají být testovány. Výsledný radiokarbonové kombinuje s atmosférickým kyslíkem za vzniku radioaktivního oxidu uhličitého, které je začleněno do rostliny prostřednictvím fotosyntézy; zvířata pak získávají 14 C jíst rostliny. Před příchodem radiokarbonové datování, zkamenělé stromy byly ze dne sladěním sekvence z ročně uložené vrstvy sedimentu ve Dvou Potoků s sekvence ve Skandinávii. Celkově míchání hluboké a povrchové vody trvá mnohem déle, než míchání atmosférického CO 2 s povrchem vody, a v důsledku vody z nějaké hluboké oceánské oblasti, má zdánlivý radiokarbonové stáří několik tisíc let.

Výzkum probíhá od roku 1960, aby určit, jaký podíl 14c v atmosféře se za posledních padesát tisíc let. Hlavní mechanismus, který přináší hluboké vody na povrch je vyvřelina, který je častější v oblastech blíže k rovníku. Taylor také naznačuje, že dostupnost definitivní aktuální informace osvobodil archeologové z potřeby soustředit tolik energie na určení data jejich nálezy, a vedlo k rozšíření otázky archeologové byli ochotni se výzkumu. Tyto čítače záznam výbuchy ionizace způsobené beta částic emitovaných rozpadající 14 atomů C; impulsy jsou úměrné energii částice, tak jiné zdroje ionizace, jako je radiace na pozadí, mohou být identifikovány a ignorovány. V případě, že kost byla zahřívána pod redukční podmínky, že (a spojené organické hmoty) může být zuhelnatělé. Konvertoval uhlíku v jeho vzorku lamp black (saze) a je potažený vnitřní povrch válce. Následně vzorek z fosilních les byl použit v mezilaboratorní zkoušky, s výsledky, které poskytuje více než 70 laboratoří. Výpočet radiokarbonové věku také vyžaduje hodnotu poločas 14 C, který je pro více než deset let po Libby je počáteční práce byla myšlenka být 5,568 let.

Starší data byla získána pomocí speciální příprava vzorků techniky, velké vzorky, a velmi dlouhá doba měření. Jako radiokarbonová data začala dokázat tyto myšlenky špatné, v mnoha případech, to stalo se zřejmé, že tyto inovace musí někdy vznikly lokálně. Z Pleistocénu do Holocénu: Lidská Organizace a Kulturní Transformace v Prehistorické Severní Americe. Například, řeky, které projdou přes vápenec, který je většinou složen z uhličitanu vápenatého, získá uhličitan iontů. Naopak, jaderné testy zvýšené množství 14 C v atmosféře, který dosáhl maxima v roce 1963 téměř dvojnásobek toho, co bylo předtím, než testování začalo. Tento efekt se tvořily během kalibrace pomocí různých mořských kalibrační křivky; bez této křivky, moderní mořský život jeví 440 let, když radiokarbonové ze dne. Zjednodušené schéma uspořádání akcelerátor hmotnostní spektrometr používá pro počítání uhlíkové izotopy pro uhlíkové datování. Například, dva vzorky odebrané z hrobky dvou Egyptských králů, Zoser a Sneferu, nezávisle datovat do 2625 BC plus nebo minus 75 let, byly datovány pomocí radiokarbonové měření průměru 2800 BC plus nebo minus 250 let. Tyto vylepšené pole metody byly někdy motivované pokusy dokázat, že 14 C datum bylo nesprávné. Tento nárůst 14 C koncentrace téměř přesně vyruší snížení způsobeno vyvěrající vody (obsahující staré, a proto 14 C vyčerpány, uhlí) z hlubin oceánu, tak, že přímé měření 14 C záření jsou podobné měření pro zbytek biosféry.

No comments:

Post a Comment